Często, kiedy musimy przejść na dietę i wykluczyć z jadłospisu wiele produktów, z przerażeniem myślimy co w takim razie będziemy jeść? 😱
Pamiętam ten dzień, kiedy dostałam pierwszą rozpiskę z protokołem autoimmunologicznym. Najzwyczajniej w świecie się popłakałam, bo to już nie był tylko gluten i nabiał do odstawienia, ale cała masa innych lubianych przeze mnie produktów 🙊
I powiem Wam, to mnie tylko nauczyło, że najbardziej kuchenne horyzonty poszerzają ograniczenia!
Kiedyś zrobiłabym po prostu zwykły biszkopt z kremem maślanym, owocami i galaretką. Pełen pszenicy, cukru i mleka.
Dzisiaj? Tęskniąc za smakami dzieciństwa szukam zdrowych alternatyw i inspiruję się starymi i nowymi smakami. W ten sposób powstaje coś nowego, coś równie smacznego, coś co pozwoli naszemu podniebieniu poczuć ten smak dzieciństwa na nowo mimo dietetycznych ograniczeń 🤗
Zajadając się keto biszkoptem kokosowym, najbardziej smakował mi po prostu posmarowany masłem i wtedy przypomniały mi się torty z galaretką robione zawsze latem przez moją mamę 😌
Nie było wyboru, musiałam zacząć działać 💪
Jakby tu jednak zrobić krem a’la maślany, który będzie lekki, kremowy, smaczny, ale też bez nabiału, aby mogły go zjeść osoby z nietolerancją mleka (a przy okazji również ja)? I tu zaczyna się zabawa ze smakiem, strukturą i poznawaniem nowych produktów🙃
Po prostu bazuję na swojej dotychczasowej wiedzy, w głowie szukam smaku, który chcę uzyskać, wrzucam do miski co mi do ręki wpadnie, zamieszam, wymieszam, zblenduję i czekam z niecierpliwością na efekty ☺️ Tak właśnie powstał kremusek – mój kolejny smak dzieciństwa, który podbił w Kawiarence już niejedno podniebienie (również zawodowych cukierników) 🍰
Puszysty biszkopt kokosowy, frużelina truskawkowa, krem a’la maślany na maśle kakaowym, letnie owoce i truskawkowa galaretka 😍
Bez glutenu, bez nabiału, bez cukru, bez zbóż, o obniżonej zawartości węglowodanów, więc odpowiednie również na lchf i dla osób na diecie ketogenicznej po adaptacji 😃
To jak? Powspominamy wspólnie smaki dzieciństwa? 😊❤️
Mamuśny torcik przygotowujemy w 2 wersjach:
1) Klasyczny z musem Biała Czekolada
Skład:
Jaja, kokos, erytrol, mascarpone, biała czekolada*, truskawki, żelatyna, owoce
2) Kremuskowy (keto, paleo, bez nabiału):
Skład:
Jaja, kokos, erytrol, masło kakaowe, truskawki, żelatyna, owoce
Torcik Mamuśny wykonujemy tylko w wersji Naked Cake
*biała czekolada zawiera w składzie cukier

CENNIK
KLASYCZNY
- 15cm (4-6 porcji) – 170zł
- 18cm (6-8 porcji) – 220zł
- 21cm (10-12 porcji) – 270zł
- 24cm (16-20 porcji) – 320zł
- 27cm (25-28 porcji) – 400zł
- 30cm (30-35 porcji) – 500zł
KREMUSEK
- 15cm (4-6 porcji) – 200zł
- 18cm (6-8 porcji) – 250zł
- 21cm (10-12 porcji) – 300zł
- 24cm (16-20 porcji) – 350zł
- 27cm (25-28 porcji) – 450zł
- 30cm (30-35 porcji) – 550zł
ZAPRASZAMY DO KONTAKTU
Jeśli chcesz nawiązać współpracę lub zadać pytanie – napisz do nas lub zadzwoń.
DANE KONTAKTOWE
Tel: 603-127-323
Email: info@zakreconakawiarenka.pl